ienova handelt
zij weet de juiste weg..

Soorten weeën en het begin van de bevalling…

Voorweeën
De laatste weken voor de uitgerekende datum kunnen onregelmatige samentrekkingen (krampen) van de baarmoeder optreden. Zij lijken op harde buiken maar kunnen echt pijnlijk zijn. Zij kunnen een paar uur aanhouden, maar duren doorgaans niet langer dan 30 a 40 seconden. Voorweeën nemen niet toe in duur of intensiteit en de bevalling is dan ook nog niet begonnen. Je kan rustig afwachten en eventueel een warme douche nemen. Indien je twijfelt, bel je de verloskundige.

Ontsluitingsweeën
Ontsluitingsweeen komen in golfbewegingen. Er is een aanloop, hoogtepunt en een uitloop. Gemiddeld duren zij 60 a 80 seconden en wanneer de intensiteit toeneemt (elke 3 tot 5 minuten) is er meer zekerheid dat de bevalling ook daadwerkelijk is begonnen. Bij goede weeën vordert de ontsluiting ongeveer 1 cm per uur. De verloskundige komt bij je langs of geeft je advies.

Persweeën
Zijn weeën waarbij de drang om te drukken kan ontstaan, vooral op het hoogtepunt van de wee. Het kan zijn dat er dan volkomen ontsluiting is (10 cm). Vaak is dan ook wat helderrood bloedverlies aanwezig. De uitdrijving (het persen) duurt bij een eerste kindje gemiddeld een uur. Indien de verloskundige nog niet aanwezig is, bel je haar onmiddelijk.

Baringspijn en pijnbestrijding
Baringspijn wordt heel persoonlijk ervaren. Het hangt af van veel factoren, zowel fysiek als mentaal. Of iemand van nature een hoge pijndrempel of pijntolerantie heeft bijvoorbeeld. Het is algemeen bekend dat angst voor pijn de pijnbeleving verhoogt, zo ook bij baringspijn. Uit onderzoek (Irene Veringa 2011, www.baringspijn.nl ) is gebleken dat niet de sterkte van de weeën of de duur van de bevalling bepalend is voor het ervaren van pijn maar hoe de zwangere tegen de pijn aankijkt. 

Ondanks een goede voorbereiding, een goede ademhaling, warmte en eventuele rugmassage, kan het dus in sommige gevallen noodzakelijk zijn om tijdens de bevalling voor een (medicinale) vorm van pijnbestrijding te kiezen. Uiteraard gebeurt dit in overleg met jullie en de verantwoordelijke zorgverleners. Tijdens de zwangerschap wordt met u besproken welke vormen van pijnbestrijding mogelijk zijn in diverse situaties. In het Amphia Ziekenhuis wordt gebruik gemaakt van Epiduraal Anaesthesie (ruggenprik) of Remyfentanyl (infuuspomp) In deze gevallen wordt je overgebracht naar de klinische verloskamers (2 verdiepingen lager als geboortecentrum Origine) en wordt de verantwoordelijkheid voor de zorg overgedragen.
In het geboortecentrum Origine is het (nog) niet mogelijk gebruik te maken van lachgas, een eenvoudig toe te dienen hulpmiddel om de pijn te verlichten. Alternatieve pijnbestrijding als Acupunctuur of Waterinjecties worden op kleine schaal toegepast in Nederland.

 

I am not telling you it is going to be easy.
I am telling you it is going to be worth it..

Bloedverlies voor of tijdens de bevalling:
Soms is er sprake van bloedverlies voor of tijdens de bevalling: Een klein beetje helder bloedverlies kan normaal zijn doordat de slijmprop (beschermende factor tijdens de zwangerschap) loslaat van de baarmoedermond. Dit heeft geen consequenties en zegt nog niets over het tijdstip van de aanvang van de bevalling. Indien het bloedverlies lijkt op de hoeveelheid van een menstruatie, bel je met de verloskundige.

Het breken van de vliezen:
Als de vliezen breken verlies je steeds grote of kleine hoeveelheden vruchtwater. (zie: beladvies). Soms zijn er dan al wat (voor)weeën maar het kan ook nog een tijd duren voordat de echte ontsluitingsweeën daarna op gang komen. Indien dat langer is dan 24 uur, volgt er een verwijzing naar het ziekenhuis. Daar controleren ze dan met een CTG (hartfilm) de conditie van de baby en wachten nog 48 tot 72 uur op spontane weeën. Omdat de kans op infectie bij de baby na 24 uur gebroken vliezen wat verhoogd is, blijft je na de bevalling ter controle nog ongeveer 48 uur in het ziekenhuis. 

Zorg door aandacht, advies en persoonlijke begeleiding!