ienova blijft betrokken
ook als uw baby geboren is..

Het kraambed

Het kraambed is een fijne maar vaak ook wel een vermoeiende en emotionele periode. Het is belangrijk dat je voldoende rust neemt om alle lichaamsveranderingen die optreden na het einde van de zwangerschap goed te laten verlopen. Ook na een zeer vlotte en ongecompliceerde bevalling heeft het lichaam tijd nodig voor herstel.

De kraamverzorgende

Tijdens en na de bevalling wordt de verloskundige geassisteerd door een kraamverzorgende. Zij helpt de verloskundige en ondersteunt de aanstaande ouders tijdens de bevalling en het kraambed. Zij kunnen al in een vroeg stadium van de bevalling aanwezig zijn zodat jullie tijd hebben een band met haar op te bouwen. Bij voorkeur begeleidt de kraamverzorgende die bij de bevalling is, ook je kraambed maar dat hangt mede af van de beschikbaarheid en drukte van dat moment.

Het consultatiebureau

Na het kraambed, van gemiddeld 8 à 10 dagen, wordt de zorg voor jullie kind overgenomen door het consultatiebureau. Meestal neemt de wijkverpleegkundige van het consultatiebureau dat het dichtst bij jullie in de buurt zit binnen 10 werkdagen na de bevalling telefonisch contact op. Zij komt dan voor de eerste kennismaking op huisbezoek en zal het een en ander uitleggen over de zorgverlening. In Breda zitten op de volgende lokaties consultatiebureau’s van Careyn.

Locatie Noord West
Muizenberglaan 15
Wijk(en): Haagse Beemden
Tel.: 076-5265190

Locatie Noord Oost
Cornelis Florisstraat 25
Wijk(en): Breda-Noord)
Tel.: 076-5265160

Locatie Zuid Oost
Hooghout 130,
Wijk(en): Heusdenhout, Brabantpark
Tel.: 076-5265195

Locatie Zuid West
Huis van de heuvel, Mgr. Nolensplein 2
Wijk(en): Heuvel, Princenhage
Tel.: 076-5265170

Kraamzorg

Tijdens de zwangerschap is het aan te raden om voor de 16de week kraamzorg te regelen. Je hebt hier recht op vanuit je basis verzekering. Let op, je betaald wel een wettelijke eigen bijdrage. Het aanvragen van kraamzorg kan via je zorgverzekeraar of rechtstreeks bij het kraamzorgbureau van je/jullie voorkeur. 

In onze regio zijn de volgende kraamzorgbureaus actief;

Naviva Kraamzorg Breda
Lunavi Kraamzorg
Pink&Blue Kraamzorg
• Helga Rikken Kraamzorg (06 41218546)
Moriaen Kraamzorg

Tijdens het kraambed zal rond de vijfde dag de hielprik en gehoorscreening worden uitgevoerd. Meer informatie over beide testen krijg je van de verloskundige. Ben je nieuwsgierig naar hoe de gehoortest wordt uitgevoerd, bekijk dan alvast de animatie OAG gehoorscreening van het RIVM.

Borstvoeding

Alhoewel kunstvoeding in sommige gevallen als een goede vervanger wordt gezien, is borstvoeding de meest natuurlijke voeding voor pasgeboren baby’s. Om wat meer te weten te komen over borstvoeding en om met handige tips de kans van slagen te vergroten, verwijzen we je graag naar de bijeenkomsten en cursussen van Naviva Kraamzorg.

Vul ook eens de zoekterm Biological nursing in op Google en je vindt allerlei praktische filmpjes over nieuwe borstvoedingstechnieken en manieren van afkolven. Bron; Nataal editie 12 jaargang 4.


Unieke borstvoeding dvd
Recent verscheen een schitterende film over borstvoeding van BabyOhBaby. De prachtige beelden laten het natuurlijk gedrag van baby’s aan de borst zien. De borstvoedingsorganisatie La Leche League heeft hiervoor de Nederlandse vertaling verzorgd. Meer informatie vind je op hun website https://www.lalecheleague.nl 


Baby’s eerste maand cruciaal voor immuunsysteem.
De eerste maand van het leven van een baby is cruciaal voor de ontwikkeling van het afweersysteem. Dit is de conclusie van het proefschrift van Mirjam Belderbos, die hiermee promoveert aan de Universiteit van Utrecht. Borstvoeding was de meest belangrijke omgevingsfactor die de werking van het afweersysteem op de leeftijd van één maand beïnvloedde. Bron; Nieuwsbrief April Careyn

De Nacontrole bij de verloskundige en het bezoek aan de fysiotherapeut

Ongeveer 6 weken na de bevalling vindt de nacontrole plaats bij de verloskundige of de gynaecoloog. De bevalling wordt dan nog eens doorgesproken en je krijgt adviezen voor een eventuele volgende zwangerschap en bevalling. Na deze periode loopt alles nog niet altijd op rolletjes en vergeet niet “Perfecte moeders bestaan niet”. Doe het lekker rustig aan naar eigen inzicht en geniet van de startperiode met je kindje. Bij problemen kan je altijd nog contact opnemen met je verloskundige.
Na het lichamelijke herstel kan de bekkenbodem soms tot jaren na een bevalling nog klachten geven van bijvoorbeeld urineverlies. Vaak zijn deze klachten of het (dis)functioneren van de bekkenbodem pas een paar maanden na de bevalling duidelijk te diagnosticeren. Alle vrouwen worden daarom 3 maanden na de bevalling uitgenodigd voor een consult op de praktijk door de fysiotherapeut van RIETVELD fysiotherapie. Op de nacontrole krijg je informatie over het onderzoek en het eenmalig invullen van een z.g mictielijst. Voor meer vragen of een consult neem gerust contact op met info@rietveld.nl

EHBO cursus

Uiteraard is je/jullie kindje het meest kostbaarste bezit. Daarom bieden wij met korting EHBO cursussen aan voor baby’s en kinderen via Livis.

Klik hiervoor op de volgende link; EHBO Onderwijs voor Baby’s en Kinderen

Nog nooit bevallen, geen kinderwens meer of geen cliënte bij ons …?

Ook dan kun je bij ons terecht voor voorlichting, een recept en/of het laten plaatsen van een spiraaltje of anticonceptiestaafje.

Net na de bevalling

Hoewel je er waarschijnlijk nog niet aan moet denken, beginnen we in het kraambed toch al over anticonceptie. De keuze of en voor welke vorm van anticonceptie je kiest, is aan jezelf en je partner. De eerste keer vrijen na de bevalling kan best spannend zijn, zeker als je hechtingen hebt gehad. Wanneer je er weer zin in hebt is ook voor iedereen anders. Volg hierin je eigen gevoel. Wel kun je vaginaal wat droger zijn. Dit is een normale reactie die veroorzaakt wordt door hormonen. Misschien kan het gebruik van (wat extra) glijmiddel helpen.
Over het algemeen wordt aangeraden om de eerste negen maanden na een zwangerschap niet opnieuw zwanger te worden. Zo heeft het lichaam voldoende tijd om te herstellen, zowel fysiek als hormonaal. Na een keizersnede zal een gynaecoloog zelfs het advies geven om je lichaam een jaar rust te gunnen.

Vier weken na de bevalling is het mogelijk dat je cyclus weer op gang komt, door deze eisprong kun je dus ook weer zwanger worden. Het moment waarop je met anticonceptie start hangt af van de vorm van anticonceptie die je kiest en of je borstvoeding of flesvoeding geeft. Elke vrouw stelt haar eigen eisen, dus is anticonceptie op maat een belangrijke voorwaarde.

Tijdens het kraambed geven we jullie informatie over anticonceptie. Ook tijdens de nacontrole is er ruimte om hierover te praten. We kunnen een recept uitschrijven en, wanneer van toepassing, de gekozen vorm van anticonceptie meteen plaatsen (spiraal of hormoonstaafje). Hier houden we dan met het plannen van de nacontrole afspraak rekening mee.

Anticonceptie en borstvoeding
• Condoom
• Minipil (Cerazette)
• Spiraal (hormoon of koperhoudend)
• Anticonceptiestaafje (Implanon NXT)
• Prikpil

Anticonceptie en flesvoeding
• Condoom
• Anticonceptiering (Nuvaring)
• Spiraal (hormoon of koperhoudend)
• Anticonceptiestaafje (Implanon NXT)
• Prikpil

 • Condoom


  Het condoom is kort na de bevalling de meest hygiënische vorm van anticonceptie. We adviseren in het begin nog wel wat glijmiddel te gebruiken. Zeker bij het geven van borstvoeding kun je vaginaal wat droger zijn. Het condoom kan dan ook prima in combinatie met borstvoeding.

 • Anticonceptiepil


  Combinatiepil
  De combinatiepil is een anticonceptiepil met zowel oestrogeen als progestageen. Oestrogeen zorgt ervoor dat je een regelmatige menstruele cyclus en menstruatie hebt. Progestageen onderdrukt de eisprong en zorgt er op die manier voor dat je niet zwanger wordt. De pil neem je dagelijks in (liefst op een vast tijdstip). Na 21 dagen heb je een stopweek waarin je menstrueert. Je kunt de pil eventueel ook doorslikken om een menstruatie over te slaan. Bij goed gebruik is deze pil voor meer dan 99% betrouwbaar.

  De combinatiepil kun je gebruiken als je:

  • flesvoeding geeft (je kunt ‘blind’ starten, dan is de eerste strip niet veilig, wanneer je start op de eerste dag van je menstruatie is de eerste strip wel meteen veilig;
  • dagelijks aan de pil wilt denken en kunt slikken;
  • invloed wilt uitoefenen op je menstruatie.

  Minipil (Cerazette)
  De minipil is een anticonceptiepil met alleen het hormoon progestageen. De pil onderdrukt de eisprong en voorkomt daarmee een zwangerschap. Bij goed gebruik is deze pil voor meer dan 99% betrouwbaar.

  De minipil kun je gebruiken als je:

  • borstvoeding geeft en een aanvullende, betrouwbare anticonceptie wenst;
  • dagelijks aan de pil wilt denken en kunt slikken;
  • het niet erg vindt dat de bloedingen (zeker in het begin) onregelmatig of onvoorspelbaar zijn en je menstruatie soms vermindert of zelfs stopt.


 • Anticonceptiering (Nuvaring)


  De anticonceptiering is een kleine buigzame kunststofring, die je zelf inbrengt in je vagina (zoals een tampon). Je draagt de ring drie weken, waarna je een ringvrije week inlast. Tijdens deze week menstrueer je. Je kunt ook meteen een nieuwe ring inbrengen en hiermee je menstruatie overslaan. De ring geeft hormonen (oestrogeen en progestageen) af, waardoor je een regelmatige menstruele cyclus en menstruatie hebt en beschermd bent tegen zwangerschap. De ring is bij goed gebruik meer dan 99% betrouwbaar.

  Je kunt de ring gebruiken als je:

  • geen borstvoeding geeft;
  • twee keer per maand aan anticonceptie wilt of kunt denken;
  • het niet vervelend vindt om de ring zelf in de vagina in te brengen;
  • invloed wilt uitoefenen op je maandelijkse menstruatie.


 • Spiraal


  Hormoonspiraal (Mirena en Kyleena)
  Het hormoonspiraaltje bevat het hormoon progestageen, deze onderdrukt de eisprong en voorkomt hiermee een zwangerschap. Het plaatsen van een spiraal kan bij ons op de praktijk. De Mirena en Kyleena kunnen beide vijf jaar blijven zitten en kunnen uiteraard ook weer bij ons worden verwijderd. De betrouwbaarheid is meer dan 99%

  Het hormoonspiraal kun je gebruiken als je:

  • borstvoeding geeft en een aanvullende, betrouwbare anticonceptie wenst;
  • meteen na verwijdering zwanger wilt kunnen worden;
  • één keer in de vijf jaar aan anticonceptie wilt of kunt denken;
  • het niet erg vindt dat je tussentijds kunt bloeden en de menstruatie vermindert of zelfs stopt.

  De Mirena en Kyleena kosten ca. € 160,-

  Koperspiraal (T-safe)
  Het koperspiraaltje bevat geen hormonen. Het koper zorgt ervoor dat de zaadcel een rijpe eicel niet kan bevruchten en ook áls een eitje bevrucht is er geen innesteling plaatsvindt. Het plaatsen van een spiraal kan bij ons op de praktijk. De T-safe kan tien jaar blijven zitten en kan uiteraard ook weer bij ons worden verwijderd. Deze methode is voor meer dan 99% betrouwbaar.

  Het koperspiraaltje kun je gebruiken als je:

  • borstvoeding geeft en een aanvullende, betrouwbare anticonceptie wenst;
  • voorkeur hebt voor een hormoonvrije anticonceptiemethode;
  • één keer in de vijf of tien jaar aan anticonceptie wilt of kunt denken;
  • het niet erg vindt dat de menstruatie langer kan duren, met mogelijk heviger bloedverlies.

  De T-safe kost € 69,-

  Plaatsen van een spiraal
  De afspraak duurt ongeveer 20 minuten. We beginnen met een inwendig onderzoek om de ligging en grootte van je baarmoeder te controleren. Vervolgens plaatsen we de spiraal, door middel van een speculum (eendenbek) en applicator, wat slechts enkele minuten duurt. De plaatsing kan gevoelig zijn, dus adviseren wij je ongeveer een uur van te voren twee tabletten paracetamol of één ibuprofen (indien je geen borstvoeding geeft) in te nemen. Na het plaatsen van een spiraal kun je wat bloedverlies hebben. Soms kan spotting (kleine beetjes bloedverlies) tot 6 maanden na het plaatsen van een spiraal aanhouden, dit is normaal.
  Een spiraal kan 8-10 weken na de bevalling worden geplaatst.
  Wanneer je nog nooit bent bevallen adviseren we het spiraal tijdens een menstruatie te laten plaatsen. Je baarmoedermond staat dan iets open wat het plaatsen makkelijker maakt.

  Kosten plaatsing
  De kosten voor het plaatsen van een spiraal zijn € 67,01 (2021).
  We adviseren je vooraf contact op te nemen met je zorgverzekering om te achterhalen of deze kosten voor je vergoed worden. We vragen je deze kosten bij ons op de praktijk te pinnen en de factuur daarna in te dienen bij je zorgverzekeraar.

  Ook kun je bij ons terecht voor het verwijderen of vervangen van het spiraal. De kosten hiervan zijn ook € 67,01 (2021). Wanneer het spiraal verwijderd is ben je direct weer vruchtbaar.

 • Anticonceptiestaafje (Implanon NXT)


  Het anticonceptiestaafje is zo groot als een lucifer en gemaakt van flexibel kunststof. Het staafje geeft dagelijks het hormoon progestageen af aan je lichaam, waardoor een zwangerschap wordt voorkomen. Het staafje wordt in de binnenkant van je bovenarm ingebracht en kan daar drie jaar blijven zitten. Deze methode is meer dan 99% betrouwbaar.

  De anticonceptiestaagje kun je gebruiken als je:

  • borstvoeding geeft en een aanvullende betrouwbare anticonceptie wenst;
  • één keer in de drie jaar aan anticonceptie wilt of kunt denken;
  • het niet vervelend vindt dat het staafje zichtbaar kan zijn en te voelen is onder je huid;
  • het niet erg vindt dat bloedingen onvoorspelbaar zijn en je menstruatie vermindert of zelfs stopt.

  De Implanon NXT kost ca. € 145,-

  Plaatsen van een anticonceptiestaafje
  Het plaatsen van het staafje kan bij ons op de praktijk. Eerst wordt de huid verdoofd en daarna wordt het staafje door middel van de applicator (een naald, wordt hierin geleverd) ingebracht. Op de inbrengplaats wordt een zwaluwstaartje (pleister) geplakt en daarna krijgt u een drukverband. Het staafje kun je na het inbrengen voelen zitten, het is echter niet de bedoeling dat je hem ziet. Na drie jaar moet het staafje verwijderd worden, dit kan uiteraard ook bij ons. En eventueel kan meteen een nieuw staafje worden ingebracht (op dezelfde plaats).

  Geeft je borstvoeding, dan kan het staafje op z’n vroegst 4 weken na de bevalling worden ingebracht. Geeft je geen borstvoeding dan dient het staafje tussen de 21e en 28e dag na de bevalling ingebracht te worden. Wanneer je later start wordt geadviseerd om de eerste 7 dagen een condoom te gebruiken.

  Kosten plaatsing
  De kosten voor het plaatsen van een staafje zijn € 67,01 (2021).
  We adviseren je vooraf contact op te nemen met je zorgverzekering om te achterhalen of deze kosten voor je vergoed worden. We vragen je deze kosten bij ons op de praktijk te pinnen en de factuur daarna in te dienen bij je zorgverzekeraar.

  Ook kun je bij ons terecht voor het verwijderen of vervangen van het staafje. De kosten hiervan zijn ook € 67,01 (2021). Wanneer het staafje verwijderd is ben je direct weer vruchtbaar.

 • Prikpil


  De prikpil is een hormooninjectie met het hormoon progestageen. Als je stopt kan het soms een jaar duren voordat je weer zwanger kunt worden, maar gemiddeld ben je zo’n zes maanden na je laatste injectie weer vruchtbaar. De prikpil is voor meer dan 99% betrouwbaar.

  De prikpil kun je gebruiken als je:

  • borstvoeding geeft en een aanvullende, betrouwbare anticonceptie wenst (niet eerder dan 6 weken na de bevalling starten met deze vorm van anticonceptie);
  • één keer in de drie maanden aan anticonceptie wilt of kunt denken;
  • het niet erg vindt om één keer in de drie maanden een prik te halen;
  • het niet erg vindt dat je menstruatie vermindert of zelfs stopt.


Voor u en uw gezin!

[/vc_row_inner]