Handige Links en tips

  • www.nvog.nl
   Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie.
  • www.vsop.nl
   Vereniging van samenwerkende ouder-en patiënten organisaties.
  • www.rivm.nl
   Zwangerschapsscreening en infectieziekten.
  • www.stivoro.nl
   Over roken tijdens de zwangerschap en het stoppen met roken.
  • www.opvoeden.nl
   Voorlichtingsprogramma over gezonde voeding en leefstijl.
  • www.moedersvoormoeders.nl
   Organisatie die zich d.m.v. het inzamelen van urine van zwangere vrouwen inzet voor vrouwen die niet zwanger kunnen worden.
  • www.cicli.nl
   Voorbeelden voor het maken van een geboorteplan.
  • www.polozna.nl
   Info over zwangerschap voor Poolse vrouwen in Nederland.
  • www.bellybandit.nl
   :shop:c-panty-tummycut.html.webloc Voor betere ondersteuning tijdens zwangerschap en na een keizersnede.

Keizersnede op het witte doek
Het Catharina Ziekenhuis heeft een uitgebreide voorlichtingsfilm gemaakt over de keizersnede. Deze is terug te vinden opwww.catharinaziekenhuis.nl/gynaecologie Bron; Nataal editie 12 jaargang 4.

Een tekenbeet/lymeziekte
Een tekenbeet in de zwangerschap geeft geen risico voor het kind. Het virus (borrelia) van een besmette teek gaat niet door de placenta en komt dus niet bij het kind. Door het RIVM wordt geadviseerd een tekenbeet te behandelen als bij een niet-zwangere Dus evt. DEET en Antibiotica bin een bewezen besmetting (lymeziekte).

Unieke borstvoeding dvd
Recent verscheen een schitterende film over borstvoeding van BabyOhBaby. De prachtige beelden laten het natuurlijk gedrag van baby’s aan de borst zien. De borstvoedingorganisatie La Leche League www.lalechelaague.nl gaat hiervoor de nederlandse vertaling verzorgen en naar verwaching is de dvd tegen het eind van de zomer gereed. Zie voor meer informatie op bovenstaande site.

Baby’s eerste maand cruciaal voor immuumsysteem.
De eerste maand van het leven van een baby is cruciaal voor de ontwikkeling van het afweersysteem. Dit is de conclusie van het proefschrift van Mirjam Belderbos, die hiermee promoveert aan de Universiteit van Utrecht. Borstvoeding was de meest belangrijke omgevingsfactor die de werking van het afweersysteem op de leeftijd van één maand beïnvloedde. Bron; Nieuwsbrief April Careyn Kraamzorg.

Gevangenisstraf vanwege een thuisbevalling.
Sinds 1 april 2011 is het recht van een vrouw om te kiezen voor een thuisbevalling in Hongarije wettelijk geregeld, maar onder strikte voorwaarden. De bevalling moet, ook thuis, onder toezicht van een arts en het liefst met een ambulance voor de deur. Vroedvrouwen die thuisbevallingen willen begeleiden moeten daarvoor een speciale verzekering afsluiten, die de meesten zich niet kunnen veroorloven.Vroedvrouw Agnes Gereb (zij is de beroemste vroedvrouw in Hongarije en wordt gezien als strijdster voor vrouwen en natuurlijke bevallingen) is in hoger beroep tot 2 jaar gevangenisstraf en een beroepsverbod van tien jaar veroordeeld vanwege complicaties na een thuisbevalling. Zij is strafrechtelijk vervolgd terwijl artsen meestal door nabestaanden civielrechtelijk worden aangeklaagd. Bron: NRC next 16 april.

De ontwikkeling van de zwangerschap van week tot week
Wil je graag wekelijks de ontwikkeling van je kindje bijhouden, kijk dan eens op de site van Jonge Gezinnen of aboneer je op de nieuwsbrief
www.zwanger.jongegezinnen.nl